Ivo se nam zblaznil (nebo dedkovati)

Vypada to, ze nas mily Ivo Lukacovic se docista pomatl (nebo se u nej zacina projevovat senilita). ;-)

Kdyz jsem nedavno cetl na Ivove blogu post Prechazim na Apple, trochu jsem se zdesil. Iva jsem vzdy povazoval za idealni kompromis mezi fanatickym zastancem open-source a otevrenosti obecne (to jsem treba ja) a normalnim BFU, ktery ani nevi, ktery operacni system to vlastne provozuje (to je vetsina lidi kolem nas). Timhle zvratem me ale, docela nemile, prekvapil.

Apple nabizi libive produkty, ktere pravdepodobne (moc jsem jich nevyzkousel) prinaseji uzivateli vysoky komfort pri uzivani. Bohuzel se vsak svym pristupem k otevrenosti radi po bok Microsoftu. Vlastne je to mozna jeste horsi.

iPhone je asi nejzrudnejsim prikladem uzavrenosti, jaky je dnes mozno videt. Chcete si napsat vlastni aplikaci? Zazadejte o svoleni Applu! Chcete si upravit neco v aplikaci oficialni? Smula! Chcete se alespon podivat, jestli vas telefon neposila nekomu informace, ktere nechcete? Cha-cha-cha (vytlem do ksichtu)!

Dalsim dokonalym prikladem paskvilovisti je iPod. Predrazeny prehravac s peknym designem, ktery nic neumi. V dobe, kdy je bezne si do mp3 prehravacu nahravat hudbu pres mass-storage rozhrani prichazi Apple se svym iTunes. Alternativa neexistuje. Komu se to nelibi, at si pr..l polibi!

Ted si mozna reknete: “No co, vetsina lidi jsou stejne uzivatele a ti tohle neresi.” a mate pravdu. Bohuzel vsak je zhoubne tento pristup podporovat. Ve chvili, kdy si vsichni koupi ten uzasny a vymazleny iPhone (jak krasna vize, ze Steve? ;-) ), nebude alternativy, nebude uz kam utect, nebude se kde schovat. Vsichni budeme nosit v kapse chytrou a docela schopnou krabicku, ale o tom, co ona krabicka vlastne dela nebudeme mit nejmensi tuseni. Nebo se obejdeme bez krabicky… …ale skutecne se bez ni lze obejit?

...a proto: NEPODPORUJTE uzavrenost, i kdyz predstavuje pohodli.

...a komu je to u zadnice i ted: Budte alespon radi, ze na svete je tech nekolik paranoidnich asocialnich typku co jen krici a vrtaji se v “kravinach”. Tezite z toho totiz hlavne vy, uzivatele neznali a kratkozraci. ;-)

Go Top
comments powered by Disqus